Congres
 

Verenigingsbijeenkomst V&VN - Sassenheim-Leiden

Zeggenschap: 'Pak jij de handschoen op?'

Informatie

 

De verenigingsbijeenkomst op maandag 18 september is volgeboekt. Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden.

Het is wel mogelijk om je alvast te registreren voor de gratis bijeenkomst van maandag 6 november. Klik hier voor het aanmeldformulier.

 

 

 

Pak jij de handschoen op tijdens de V&VN Verenigingsbijeenkomst op maandag 18 september in Sassenheim-Leiden?

Gratis bijeenkomst geaccrediteerd met 5 punten!

Het onderwerp van deze verenigingsbijeenkomst is Zeggenschap. Als verpleegkundige of verzorgende kom je het beste tot je recht als je trots kunt zijn op je vakbekwaamheid. Als je mag staan voor je vak. Als je kunt werken in een organisatie met een cultuur waar zeggenschap gefaciliteerd wordt en die je uitdaagt om op een innovatieve manier met je beroep bezig te zijn. Zeggenschap gaat over meepraten, meedoen, goed geïnformeerd zijn en luisteren en leren van jongere en oudere collega’s, luisteren naar de zorgvrager en met elkaar leren. En dat gaan we doen op deze verenigingsbijeenkomst!

Vergroot jouw invloed en zeggenschap
Wie en wat heb jij daarbij nodig? Wat kun JIJ betekenen, waar heb je invloed op, welke handschoen pak jij op? We bieden diverse parallelsessies die jou handvatten geven en jouw zeggenschap en invloed vergroten. We besluiten de dag met een plenair programma. Hierin nodigt V&VN-directeur Sonja Kersten je uit om de handschoen letterlijk op te nemen. Patricia van den Brink en Charlotte Michels dagen je uit om zelf hèt antwoord te zijn op het terugdringen van antibiotica resistentie.

 
Dagprogramma

09.30 - 10.15

Registratie en koffie/thee ontvangst

10.15 - 10.35

Kort welkom plenair – Margriet Witteveen, hoofd verenigingszaken V&VN

10.45 - 12.00

1e ronde parallelsessies

12.00 - 12.50

Lunchpauze en bezoek informatiemarkt

12.50 - 14.05

2e ronde parallelsessies

14.05 - 14.30

Theepauze

14.30 – 16.00

Interactief plenair programma:

'Pak jij de handschoen op?'- Sonja Kersten, directeur V&VN

Resistente bacteriën en hygienisch werken…Je hebt meer in huis dan je denkt! - Patricia van den Brink en Charlotte Michels

16.00 – 16.30

Borrel

   

Parallelsessies 10.45 - 12.00 uur

1. Invloed, je bent geen Hugo Borst, maar hoe zorg je dat er ook naar jou wordt geluisterd?
Wat kun jij doen om te zorgen dat er wel naar je wordt geluisterd?
Door: Marieke Markensteijn-de Groot, Senior verpleegkundige & Ambtelijk Secretaris VC / Divisie Vrouw & Baby, Verpleegafdeling Voortplanting & (Oncologische) Gynaecologie UMC Utrecht

2. Bevoegd en bekwaam, wanneer wel en niet?
Wat zegt de wet BIG en wat betekent dit in jouw dagelijkse werk? In deze workshop komt aan de orde wat de wet BIG en de andere wetten zeggen over bevoegdheid en bekwaamheid, wat je eigen verantwoordelijkheid en die van de organisatie is. Maar we gaan ook in gesprek over de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk. We praten over de situatie en knelpunten op jouw afdeling en de manier waarop je met elkaar tot oplossingen kunt komen en uiteraard: waar grenzen liggen.
Door: Nellie Kolk, adviseur vereniging V&VN en Sandra Schuermans, communicatieadviseur en vicevoorzitter VAR ETZ en Lieke van Puijenbroek, teamleidinggevende zorgeenheid chirurgie locatie TweeSteden, voorzitter Verpleegkundige Advies Raad

 

3. Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) in Zonnehuisgroep Amstelland
Een LIN is een leeromgeving op een verpleeghuisafdeling waarin HBO-V-studenten samen met verzorgenden en verpleegkundigen op de afdeling leren en werken aan de kwaliteit van zorg. De nadruk ligt hierbij op het integreren van onderzoek, onderwijs en praktijk. Een docent van de HBO-V ondersteunt dit proces door 1 dag per week aanwezig te zijn in de praktijk. In deze workshop zullen een docent, verzorgende/verpleegkundige en student hun ervaringen in het LIN delen.
Door: Robbert Gobbens, Lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen Hogeschool Inholland en Zonnehuisgroep Amstelland


4. Shared governance; partnerschap, gelijkheid, verantwoordelijkheid, eigenaarschap en zelfregulering

Hoe de visie op excellente zorg van een zorgorganisatie kan leiden tot meer zeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden. En meer collega’s die graag bij ons willen werken.
Door: Cilleke van der Velde, MScN I Icare V&V I Projectmedewerker Shared Governance I Excellente Zorg 


5. Cliënt centraal – waar blijft de verpleegkundige en verzorgende?
De cliënt en zijn wensen centraal stellen, eigen regie en zelfmanagement bevorderen zijn belangrijke thema’s in jouw dagelijkse zorg. De cliënt heeft zeggenschap over zijn eigen leven, maar wat betekent dat dan voor jouw eigen zeggenschap?
Door: Jasmijn de Lange, adviseur verenigingszaken V&VN


6. De relatie tussen kwalitatief goede verpleegkundige zorg en de strategische positie van de verpleegkundige in de organisatie
(VAR/VSC/V-VAR)
Hoe positioneer je je als VAR? Hoe organiseer je invloed in je organisatie? Choose your battles op ene slimme manier! Hoe zorg je ervoor dat je bijdraagt aan de kwaliteit van ons vak als VAR?
Door: Eline de Kok, adviseur Innovatie V&VN


7. Als verpleegkundige/verzorgende invloed uitoefenen met behulp van social media
Twitter, facebook, LinkedIn, bloggen; genoeg middelen tot je beschikking. hoe inspireert social media je om invloed uit te oefenen? En wat heb ik en heeft mijn collega en zorgvrager hier aan?
Door: Ariane van Wamel, Nursing Liaison Officer Spaarne Gasthuis

 

Parallelsessies 12.50 - 14.05 uur

8. Wat is je invloed als startende jonge professional?
Nog in opleiding of net gediplomeerd? Hoe blijf je een friskijker en mag je dwars-denken? V&VN wil graag van jou weten wat je nodig hebt om je rol als jonge professional te kunnen pakken op de werkvloer. In deze sessie gaan we samen aan de slag om te ontdekken wat je zelf kunt doen en waar je V&VN voor in wilt zetten.
Door: Eline de Kok, adviseur Innovatie V&VN samen met een aantal studenten en jonge profesionals 

 

9. EBP en meer zeggenschap en invloed, beter laten of doen?
Gezien de voortdurende ontwikkelingen binnen het verpleegkundig vakgebied is het belangrijk dat verpleegkundigen up-to-date te blijven met de nieuwste (evidence-based) ontwikkelingen. Gelukkig wordt EBP al steeds meer toegepast door verpleegkundigen, maar hoe zet je deze kennis om in meer zeggenschap en invloed? Tijdens deze workshop passeert theorie over EBP en denken we met elkaar na over hoe EBP in te zetten is voor meer zeggenschap en invloed.
Door: Catharina van Oostveen, senior adviseur wetenschap, Spaarne Gasthuis (Academie), Haarlem en Hoofddorp

10. Samen gaan voor kwaliteit in de gehandicaptenzorg
Hoe geef jij als verpleegkundige/verzorgende invulling aan de kwaliteit van de zorg in de VG?
V&VN VGZ wil samen met jou aan de slag om invloed en zeggenschap zichtbaar te maken, binnen V&VN maar ook in je eigen werkomgeving.
Door: Joyce Heijnsdijk V&VN VGZ en Ontwikkel Buro V&VN afdeling Verstandelijk gehandicaptenzorg, Academy voor Zelfstandigheid

 
11.  Invloed op politiek d.m.v. de lobby
Hoe werkt het? In gesprek met onze lobbyist. En kun jij ook lobbyen. Lobbyen doen we n.l. allemaal, maar hoe maak je lobbyen meer effectief en bruikbaar in je eigen werkomgeving? Praktische tips van onze politieke lobbyist.
Door: Francis Bolle, lobbyist V&VN

12. Op weg naar 2020; over beroepsprofielen en functiedifferentiatie
Het ETZ ziekenhuis is een van de ziekenhuizen waar men in "proeftuinen" op de afdelingen neurologie en chirurgie kijkt wat de nieuwe beroepsprofielen voor de beroepspraktijk betekenen. Hoe maak je functieprofielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen? Wat betekent klinisch redeneren en Evidence Based Practice (EBP) voor mbo en hbo en wat is de rol van de VAR. Uiteraard komen in deze workshop ook algemene zaken aan de orde, zoals de laatste stand van zaken rond de landelijke beroepsprofielen. En uiteraard gaan we ook in gesprek over wat de nieuwe beroepsprofielen voor jou persoonlijk kunnen betekenen.
Door: Nellie Kolk, adviseur vereniging V&VN 

13. Invloed hebben in de vereniging V&VN – hoe doe je dat?
Inspiratie en verhalen van afdelingen hoe zij dit doen.
Door: Richard Touw, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij BuurtzorgT en Bestuurslid van V&VN SPV 

14. Aan de slag met de verantwoorde personeelssamenstelling
In het Kwaliteitskader staat beschreven wat ‘goede zorg’ is voor bewoners in verpleeghuizen. Eén onderdeel daarvan is Verantwoorde Personeelssamenstelling. De basis daarvan is: kennen jullie de bewoners? Weten jullie wat voor hen belangrijk is? En hebben jullie de ruimte om het team daarop af te stemmen? Komend jaar ontwikkelt V&VN met professionals in de praktijk een handreiking voor teams om hierover in gesprek te gaan. Vandaag ga je onder begeleiding van V&VN aan de slag. Deze werksessie levert je informatie en inzichten op hoe je in jouw eigen praktijk met je team hierover verder kunt gaan. Ook lever je door jouw deelname vanuit jouw praktijkervaring een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van deze praktische handreiking voor teams
Door: Desiree Bierlaagh, Senior Adviseur CC Zorgadviseurs

Download hier het volledige programma (PDF)

Praktische informatie

Toegangsprijs

V&VN-leden: gratis

Zonder V&VN-lidmaatschap: € 50

Word nu voor € 50 lid van V&VN! Meld je hier aan als lid en krijg na bevestiging van je lidmaatschap binnen 2 weken je € 50 teruggestort.


Annulering

Annulering van deelname is uitsluitend mogelijk per e-mail via VenVN@confriends.org. Ben je onverhoopt verhinderd, dan kun je altijd een vervanger doorgeven. Tot 2 weken voor aanvang van de bijeenkomst kun je kosteloos annuleren. Vanaf 2 weken rekenen we € 25 euro annuleringskosten. Deze kosten gelden ook voor afwezigheid zonder schriftelijk bericht. V&VN doneert deze annuleringskosten aan een goed doel.


Accreditatiepunten

Accreditatie is voor 5 punten aangevraagd voor de registers Verzorgenden en Verpleegkundigen.


Organisatie en registratie

V&VN heeft congresorganisatiebureau Confriends Productions de opdracht gegeven om het symposium te organiseren en de deelnemersregistratie te verzorgen. Voor vragen over de bijeenkomst en uw deelname kun je mailen naar VenVN@confriends.org